Had je vroeger ook zo’n oma, waar de hele voorraadkast vol stond met weckpotten gevuld met van alles uit de moestuin wat ze niet op kregen? Ik wel in ieder geval. Elk jaar ging ze weer met de weckpan in de weer om al het groente en fruit, die mijn opa in de volkstuin zorgvuldig gekweekt had, zo goed mogelijk het hele jaar te bewaren.
Ik vond het toen maar niets. Waarom dingen lang in een kast bewaren, als je het fruit gewoon lekker vers in de winkel kunt halen. Nu ik wat ouder ben en zelf mijn geld moet uitgeven ben ik het inmaken van fruit toch wel wat meer gaan waarderen. En de smaak ook. En er zijn een hele hoop manieren om dat te doen. Het makkelijkst vind ik nog wel het maken van jam. En het is nog leuk en lekker om te doen ook!
Wellicht ken je iemand in de buurt die zelf fruit kweekt of weet je een boer in de buurt die het direct van het land af verkoopt. Of misschien heb je zelf wel een tuin met een moestuintje. Ga eens op zoektocht uit en haal wat lekker fruit wat niet uit de winkel komt, er is zoveel te vinden in de buurt wat nog goedkoper en verser is.
Voor jam kun je allerlei soorten fruit gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan aardbeien, bramen, rode bessen en frambozen. Maar ook onbekendere soorten zoals kruisbessen, japanse wijnbessen, kweeperen of rozenbottel kun je gebruiken om jam te maken.
Schoon materiaal
Wat heel belangrijk is bij het maken van jam maar verder ook bij het inmaken van producten is dat je met schoon materiaal werkt. Veel mensen maken gebruik van weckpotten maar je kunt ook gewoon potten gebruiken die je in de winkel gekocht en gebruikt hebt. Deze kun je gewoon hergebruiken. Zorg dat je deze goed steriliseert voordat je er jam in doet, anders kan deze snel bederven.
Een makkelijke manier om potten (met de deksels) te steriliseren is ze in een pan met kokend water te zetten en ze er pas uit te halen wanneer je ze wilt gaan gebruiken. Nadat je de potten gevuld hebt met jam draai je de deksel er stevig op. Zet de potten nu op de kop neer en laat ze een minuut of tien staan. De potten zijn nu goed afgesloten en je kunt ze een lange tijd bewaren.
Ingrediënten
Zelf hou ik niet van hele zoete jam, daarom dat ik minder suiker gebruik dan je in de meeste recepten terug zult vinden.
- 1000 gram fruit
- 450 gram geleisuiker
- smaakmakers
En meer ingrediënten heb je niet nodig om een lekkere pot jam te maken.
Voor het fruit kun je ook een combinatie van verschillende soorten fruit gebruiken, net waar je zin in hebt en wat je zelf graag een keer uit wilt proberen. Voor de jam die je in de foto’s ziet heb ik rode bessen en frambozen gebruikt.
Hoe maak je de jam?
Pak het fruit en snij deze in kleine stukken of maak het kleiner in een blender of keukenmachine. Maal het niet helemaal fijn, het is nog fijn om wat structuur over te houden. Doe dit samen met de geleisuiker in een hoge pan met een stevige bodem. Wanneer de jam gaat koken wil het nog wel eens spetteren, dus doe ook een schort aan.

Verwarm het mengsel en roer goed door tot het kookt. Wanneer het 2 minuten kookt kun je de kookplaat uit zetten. Ik heb er zelf voor gekozen om de helft van de gekookte jam door een zeef te halen en terug in de pan te doen. Zo heb je de voordelen van een lekkere zelfgemaakte jam die niet geheel glad is en heb je er ook niet extreem veel pitjes in zitten.
Doe nu de jam in potten en neem de stappen door die je in het kopje “Schoon Materiaal” terug vindt.
En dat is het, je hebt je eigen zelfgemaakte jam gemaakt! Heerlijk op zelfgebakken brood, door een bakje met yoghurt met zelfgemaakte cruesli, of op een verse scone. Bewaar de jam in een donkere kast en je kunt het wel tot een jaar zonder problemen bewaren.
Je kunt de jam ook in een mooie weckpot stoppen en cadeau geven. Ik ken maar weinig mensen die een lekkere pot zelfgemaakte jam af zullen wijzen. Doe er je voordeel mee en maak je vrienden blij.