Soms komen de mooiste initiatieven gewoon op je pad. In november werd Eat to Meet Meerhoven aangekondigd, een concept waarbij je via eten nieuwe mensen uit de wijk leert kennen. In een wijk als de onze—Eindhoven Meerhoven, met zijn mix van culturen en veel expats—kan het lastig zijn om spontaan nieuwe contacten op te doen. Dit initiatief bood daar een laagdrempelige, gezellige oplossing voor.
We waren meteen enthousiast. Al langer hadden we het idee om meer contact te maken met buurtgenoten, en dit was precies de kans waar we op hoopten. Dus zonder twijfel: inschrijven!
Hoe werkt Eat to Meet?
Het concept is eenvoudig maar geniaal: je eet drie gangen op drie verschillende adressen in de wijk, steeds met vier andere deelnemers. Je kunt een voorkeur aangeven voor een gang om zelf te koken en eventuele dieetwensen doorgeven. De rest blijft een verrassing. Aan het einde van de avond komt iedereen samen in het wijkcentrum voor een afsluitend drankje.
Wij mochten het voorgerecht verzorgen en, toeval of niet, onze gasten hadden een voorkeur voor vegetarisch eten. Dat hoef je mij geen twee keer te zeggen! Ik zag het meteen als een mooie kans om mezelf uit te dagen en een gerecht te maken dat nét iets verfijnder was dan mijn gebruikelijke doordeweekse maaltijden. Want ja, het draait vooral om de gezelligheid, maar waarom zou ik mezelf niet een beetje uitdagen in de keuken?
Een culinair experiment
Met dat in gedachten dook ik in mijn Cheflix-abonnement en vond een prachtig recept voor een vegetarische tartaar. Ik gaf er mijn eigen draai aan: in plaats van een oesterblademulsie koos ik voor een basilicumvariant (oesterblad wil ik zeker nog eens proberen!), en ik voegde krokante crostini toe voor extra textuur.
Het resultaat? Een smaakvol en verrassend verfijnd gerecht dat ik zeker nog eens ga maken—misschien wel voor kerst. Het fijne is dat je het grotendeels van tevoren kunt bereiden en op het laatste moment kunt samenstellen en serveren. Ideaal!
Meer dan alleen eten
De avond zelf was een groot succes. We hebben heerlijk gegeten, fijne gesprekken gevoerd en nieuwe manieren van koken ontdekt—ik ben weer een ervaring rijker in het poffen en drogen van ingrediënten. Maar het mooiste was nog wel het ontmoeten van nieuwe mensen. We hebben nummers uitgewisseld en gaan zeker nog eens samen iets doen.
En omdat ik dit gerecht jullie niet wilde onthouden, deel ik het hieronder, geniet er van!
Benodigdheden (4 personen)
Tartaar van wortel
- 10 bospenen
- 50 gram sjalotten
- 25 gram augurken
- 80 gram tomatenketchup
- 20 gram sojasaus
- 45 gram goede extra vergine olijfolie
- Verse zwarte peper
- Zout (gerookt zout, deze kan je bijvoorbeeld bij De Smaakbeleving kopen)
Emulsie van Basilicum
- 25 g verse basilicum (alleen de blaadjes)
- 1 el rijstazijn
- 2 el volle yoghurt (bij voorkeur Griekse of een plantaardige variant)
- 1 eiwit
- 100 ml zonnebloemolie
- Zout naar smaak
Crostini van ciabatta
- 1 Ciabatta afbak brood van de supermarkt
- 3-4 el Olijfolie (voor warm gebruik)
- halve teen verse Knoflook, geraspt
- Grof zout (bijvoorbeeld Maldon) en verse zwarte peper naar smaak

Bereiding
Tartaar van wortel
Voor de tartaar van wortel: Verwarm de oven voor op 180-200℃ (afhankelijk van je oven). Was de wortels en verpak ze in aluminiumfolie. Pof de wortels 60 minuten in de voorverwarmde oven. Haal ze vervolgens uit het aluminiumfolie en verlaag de temperatuur van de oven naar 100℃. Leg de wortels op een bakplaat en droog ze 2,5 uur in de oven.
Snijd de wortel in fijne blokjes (tartaarstructuur). Zorg dat je voor 4 personen ongeveer 450 gram worteltartaar hebt. Pel de sjalot en snipper fijn. Snijd de augurk fijn. Breng de tartaar op smaak met de sjalot, augurk, ketchup, sojasaus, olijfolie, peper en zout. Proef goed tussendoor en voeg naar smaak de ingrediënten toe. Zet apart voor later gebruik.
Tip: Je kunt de tartaar goed voorbereiden. Houd de sjalot dan wel even apart en doe deze er pas op het laatste moment bij, anders smaakt het teveel naar ui.
Emulsie van Basilicum
Breng water aan de kook en blancheer de basilicumblaadjes voor 5-10 seconden. Koel direct terug in een bak koud water en knijp het vocht eruit. Deze stap zorgt ervoor dat de blaadjes mooi groen blijven. Doe de basilicum, rijstazijn, yoghurt, eiwit en een snufje zout in een blender of hoge maatbeker. Begin met mixen (staafmixer of blender) en voeg langzaam de zonnebloemolie toe in een dunne straal, zodat het bindt en een romige emulsie ontstaat. Voeg indien nodig extra zout toe en eventueel een klein beetje extra rijstazijn voor frisheid. Ik heb deze in een knijpflesje gedaan om makkelijk te garneren, je kan hiervoor ook een kleine wegwerp spuitzak voor gebruiken.
Crostini van ciabatta
Verwarm de oven voor op 180-200°C (boven- en onderwarmte). Meng de olie in een bakje met de halve geraspte teen knoflook. Snijd de ciabatta in dunne plakjes van ongeveer ½ – 1 cm dik. Hoe dunner, hoe krokanter. Leg de plakjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Bestrijk met olijfolie: Gebruik een kwastje of lepel om een dun laagje olijfolie op elk sneetje te smeren. Bestrooi met een snufje zout, peper en eventueel wat gedroogde kruiden. Bak in de oven voor 8-12 minuten, tot ze goudbruin en knapperig zijn. Let op dat ze niet verbranden, dit kan erg snel gaan!
Serveren
Schep de tartaar in een kookring voor een mooie opmaak. Haal de ring van het bord en garneer de tartaar met de basilicum emulsie en wellicht een basilicumblaadje. Serveer de crostini erbij en genieten maar!