Ik ga een aantal posts maken over het maken van zuurdesembrood, ook wel gewoon desembrood genoemd. Als je ooit versgebakken zuurdesembrood hebt geproefd, ken je die unieke, lichtzure smaak en heerlijke korst die het zo bijzonder maken. En het is ontzettend leuk om dit brood te bakken, het is een natuurlijk product, en met experimenteren maak je elke keer weer een steeds beter brood. Voor een desembrood heb je letterlijk maar 4 ingrediënten nodig.
- Bloem
- Water
- Zout
- Een rijsmiddel, de desemstarter
De basis van dit brood is een zuurdesemstarter, een natuurlijke gistcultuur die je zelf kunt maken met slechts twee ingrediënten: roggemeel en water. Hier lees je hoe je in een paar eenvoudige stappen je eigen zuurdesemstarter maakt.
Dag 1: De Start
Meng in een schone pot 50 gram roggemeel met 50 ml lauwwarm water. Roer goed tot er een dik, gelijkmatig mengsel ontstaat. Dek de pot losjes af met een schone doek of deksel en zet hem op een warme plek, zoals een keukenkastje. Hier begint het fermentatieproces.
Dag 2-4: Voeden en Observeren
Na 24 uur zou je mogelijk al wat kleine luchtbelletjes moeten zien – dit is een goed teken! Voeg opnieuw 50 gram roggemeel en 50 ml water toe, roer het goed door en dek de pot weer losjes af. Herhaal dit proces elke dag op hetzelfde tijdstip. Je zult merken dat het mengsel meer gaat rijzen en een zurige geur ontwikkelt, een bewijs dat de natuurlijke gisten en bacteriën actief zijn.
Dag 5-7: De Starter Laten Sterken
Blijf het mengsel dagelijks voeden met dezelfde hoeveelheid roggemeel en water. Tegen dag 5 of 6 zou je starter flink moeten bruisen en een frisse, lichtzure geur moeten hebben. Als hij na het voeden in volume verdubbelt en blijft bruisen, is hij klaar voor gebruik in je zuurdesemrecepten.
Tips voor Succes:
- Gebruik schoon keukengerei om te voorkomen dat er ongewenste bacteriën in je starter komen.
- Temperatuur is belangrijk; houd je starter bij kamertemperatuur (20-24°C).
- Roggemeel bevat meer voedingsstoffen en fermenteert sneller dan wit tarwemeel, waardoor het ideaal is voor een starter.
- Ga in de buurt op zoek naar een molen waar je goed bloem en meel kan vinden. Als je eenmaal de smaak te pakken hebt wil je snel toegang hebben tot de beste ingrediënten.
Met geduld en zorg kun je binnen een week je eigen zuurdesemstarter maken. Zodra hij klaar is, kun je hem gebruiken voor heerlijke zuurdesembroden die een diepe, rijke smaak en geweldige textuur hebben.
De starter bewaren
Als je je zuurdesemstarter tijdelijk niet kunt verzorgen, bijvoorbeeld wanneer je op vakantie gaat, dan kan je deze in de koelkast bewaren.
- Voorbereiding: Voed je starter zoals gewoonlijk en laat hem op kamertemperatuur een paar uur actief worden totdat hij wat begint te bubbelen.
- Opslag: Zet de pot met de starter, losjes afgedekt, in de koelkast. Door de koude temperatuur vertraagt de fermentatie aanzienlijk, waardoor de starter wekenlang goed kan blijven.
- Onderhoud: Als je langer dan een week weg bent, voed je hem bij terugkomst. Voor kortere periodes is eens per week voeden in de koelkast voldoende.
What next?
De volgende keer ga ik je meenemen in de materialen die je kan gebruiken om een desembrood te bakken. Ik begin met budgetvriendelijke artikelen, maar zal je ook voorbeelden laten zien van materialen die het leven iets makkelijker kunnen maken. Tot de volgende keer!