Toast met ricottamengsel en champignons

Toast met citroen chili ricotta en gebakken champignons

Je kent het wel, elke dag die zelfde saaie lunch. Een kop thee, wat stukken fruit, een paar boterhammen, veel spannender wordt het niet. Wanneer je lekker een dag vrij bent maak daar dan mooi gebruik van door eens lekker uit te pakken. Je hebt tijd om ‘s morgens even lekker naar de winkel te fietsen, ingrediënten uit te zoeken, en je daarna terug te begeven naar je fornuis.

De aardse smaak van champignons vind ik heerlijk. Het is een ingrediënt wat ik eigenlijk te weinig gebruik en zeker een hoop meer van wil leren. Het wordt veelal in Nederland gekweekt en is ook nog eens gezond. Paddenstoelen bevatten nuttige voedingsstoffen zoals vitamine B2, foliumzuur, kalium en vezels.

Maak je champignons altijd schoon met een borsteltje of wat keukenpapier. Gebruik zeker geen water. Champignons zijn net sponzen en zuigen zich vol met water. 

Dit recept is snel en makkelijk te maken. Maar pas op met het ricotta mengsel, het vult namelijk enorm, daarnaast zorgt het wel voor een hele hoop frisheid aan het gerecht door de toevoeging van citroen. 

Ingrediënten

Voor de toast en het ricotta mengsel: 

  • Iets om toast van te maken (ik heb ciabatta gebruikt maar je kunt gebruiken waar je zin in hebt, bijvoorbeeld een lekker stuk zuurdesembrood) 
  • Olijfolie 
  • Ricotta
  • Een ei 
  • Een citroen 
  • Chilivlokken 
  • Zout en peper 

Voor de champignons: 

  • Champignons
    • Kastanjechampignons of andere verse paddenstoelen zijn ook een optie
  • Olijfolie 
  • Een ui 
  • Knoflook 
  • Wat droge witte wijn 
  • Kippenbouillon (of wanneer je vegetarisch bent groentenbouillon) 
  • Verse peterselie 
  • Roomboter 

Bereiding

Eerst beginnen we met het voorbereiden van de toast met het ricotta mengsel. Verwarm de oven voor op 200 graden (190 graden hetelucht) Stop de ricotta in een schaal. Voeg een ei toe, wat citroenschil en citroensap, de gedroogde chilivlokken en breng het op smaak met peper en zout. Meng het allemaal samen tot het een mooi glad mengsel is. 

Pak een mooie plak brood en bedruip het met een beetje olijfolie, niet te veel. Doe nu wat van het ricotta mengsel op het brood, niet teveel, het vult namelijk enorm. Stop het brood met het ricotta mengsel 10-12 minuten in de oven. Het ricotta mengsel zal wat steviger worden en het brood wordt lekker goudbruin en knapperig. 

Terwijl het brood in de oven zit kun je beginnen aan de champignons. Maak deze eerst schoon en snij ze in plakjes, door de helft of in kwarten. Net waar je zin in hebt. Snij de ui en de knoflook fijn. 

Doe wat olijfolie in je koekenpan en voeg daar de ui en de knoflook aan toe. Fruit de ui en de knoflook en voeg er dan de champignons aan toe en bak deze mee. Voeg peper en een klein beetje zout er aan toe, de bouillon is van zichzelf zout dus wees daar voorzichtig mee. Tijdens het bakproces zullen de champignons flink krimpen dus zorg dat je voldoende champignons hebt. Wanneer de champignons gebakken zijn, deglaceer met wat witte wijn en bouillon en laat het inkoken tot het een lekker vochtig mengsel is. Voeg wat boter toe om het lekker smeuïg te maken en wat fijngehakte peterselie voor smaak en kleur. 

En het is klaar om te serveren! Haal je toast uit de oven, leg er wat gebakken champignons op en garneer met wat gehakte peterselie. Smakelijk!