In het artikel over het maken van jam heb ik uitgelegd wat de basis is van het maken van jam. Nu kan je daar natuurlijk volop mee experimenteren met verschillende soorten fruit, kruiden en toevoegingen. Laatst kwam ik in een blad in de supermarkt toevallig een recept tegen wat mij nieuwsgierig maakte. Aardbei jam met citroen en basilicum.
Aangezien aardbeien nu in het seizoen zijn ben ik deze maar eens gaan halen. Citroen heb ik bij de supermarkt meegenomen en basilicum heb ik gewoon uit de eigen tuin.
Ingrediƫnten:
- 1000 gram aardbeien
- 1 citroen (biologisch)
- Een bosje basilicum
- Fijngesneden, je hebt 3 eetlepels nodig
- 450 geleisuiker speciaal
Bereiding:
Reinig en steriliseer de potten waar je de jam in wilt gaan bewaren door ze te koken. Pak de potten met een tang uit de pan met kokend water en zet ze te drogen op een schone theedoek. De potten zijn nu klaar om te gebruiken.
Maak de aardbeien schoon en snijd deze in kwarten. Rasp de citroen volledig en bewaar de rasp apart. Pers de sap uit de citroen en bewaar deze ook apart. Deze heb je pas later in het proces nodig. Snijd de basilicum fijn en bewaar deze.

Doe de aardbeien en de citroenrasp samen met de geleisuiker in de pan. Breng het mengsel aan de kook en laat deze 3 minuten doorkoken. Voeg daarna de basilicum en de citroensap toe. Je kan een deel uit de pan halen en deze door een zeef heen halen om een deel van de jam wat gladder te maken maar toch voldoende ‘stukjes’ in de jam te hebben.
Doe daarna de jam in de potten. In het geval dat je schroefdoppen hebt vul het tot de rand en zet deze op de kop weg. Bij weckpotten vul de potten en sluit ze af met de rubbers en de clips en zet deze weg. Je kunt de jam in een donkere kast bewaren. Wanneer je een pot opent, bewaar deze dan in de koelkast en je kan er lekker lang van genieten.

De jam is heerlijk fruitig en niet te zoet. Deze jam heeft daarnaast iets lekker kruidigs van de basilicum en de citroen maakt het dan weer lekker fris. Dit is iets anders dan de standaard jam welke je op tafel hebt staan en combineert heerlijk met een lekker broodje, een scone, een roombotercroissant of gewoon bovenop wat vanille-ijs.