De laatste tijd ontdek ik eindelijk de magie van perfect geroosterde groenten. Wat blijkt? Ik deed het jarenlang niet op de juiste manier! Zo kookte ik mijn wortels eerst voor en gaf ik ze daarna een te korte tijd in de oven. Het resultaat was prima, maar niet spectaculair.
Nu weet ik beter: wortels kun je rauw in de oven zetten, zolang je ze maar een gelijke grootte geeft en royaal de tijd gunt. Op hoge temperaturen ontstaat die prachtige karamellisatie waarmee je hun natuurlijke zoetheid en diepe smaken naar boven haalt. Laat ze maar goed kleuren! Geloof me, dat maakt ál het verschil.
Wil je weten hoe je van gewone wortels een ster op tafel maakt? Lees snel verder en ontdek mijn tips voor de lekkerste geroosterde wortels ooit!
Welke wortels
Begin met verse wortels. Kies exemplaren die stevig zijn en een heldere, levendige kleur hebben. Je kunt gewone wortels gebruiken, maar ook regenboogwortels (paars, geel, wit) voor extra visuele flair. Rondom kerst zal je vooral veel van de regenboog exemplaren vinden. Beiden kan je zonder problemen gebruiken.
Voorbereiding
- Schillen of niet? Dit hangt af van je voorkeur en hoe vers de wortels zijn. Als de schil dun is, kun je ze gewoon goed schoonboenen. Anders schil je ze met een dunschiller.
- Snijd ze gelijkmatig: Snijd de wortels in gelijke stukken, zodat ze tegelijkertijd gaar worden. Voor een elegante presentatie kun je kleine wortels heel laten of ze diagonaal in schuine stukken snijden.
De juiste kruiden en vetten
- Olijfolie: Een goede kwaliteit extra vierge olijfolie zorgt voor een mooie glans en bevordert de karamellisatie.
- Kruiden en smaakmakers: Houd het simpel met zout en peper, of voeg een vleugje extra smaak toe met knoflook, tijm, rozemarijn, honing of komijn.
- Pro-tip: Voor extra zoetheid kun je een scheutje balsamicoazijn of esdoornsiroop toevoegen.
Roosteren
- Verwarm je oven of barbecue voor op 200-220 °C. Een hete oven is essentieel voor een goede karamellisatie. Als je een barbecue gebruikt dan moet het een exemplaar zijn waarvan de deksel afgesloten kan worden, zo gedraagt de barbecue zich ook als een oven en kan de warmte zich om de groenten heen nestelen.
- Leg de wortels in een enkele laag op een met bakpapier beklede bakplaat. Dit voorkomt dat ze stomen in plaats van roosteren. In de barbecue gebruik ik ook kleinere bakplaat of een ovenschaal. De barbecue stel ik in op indirecte hitte.
- Rooster de wortels 25-40 minuten, afhankelijk van hun dikte. Draai ze halverwege om, zodat alle kanten mooi gekaramelliseerd worden. Kijk vooral naar de kleur, deze mag zoals aangegeven goed gekaramelliseerd en donker aan de randjes zijn. Test de wortels of ze gaar zijn door er met een prikker in te prikken, zijn ze zacht van binnen en hebben ze een mooie karamellisatie aan de buitenkant, haal ze dan uit de oven.
Proeven
De wortels zijn klaar als ze zacht zijn van binnen en een mooie, donkerbruine karamellisatie aan de randen hebben. Proef en voeg eventueel extra zout (zoutvlokken zoals Maldon), peper of een druppel citroensap toe voor frisheid.

Variaties
Ik hou ervan de gegrilde groenten te combineren met wat andere smaken zodat het nog rijker van smaak wordt.
- Met noten en zaden: Bestrooi geroosterde wortels met geroosterde pijnboompitten, sesamzaad of gehakte geroosterde hazelnoten.
- Midden-Oosterse twist: Breng op smaak met harissa, komijn en een vleugje yoghurt als topping.
- Zoet en pittig: Combineer honing, cayennepeper en een scheutje sinaasappelsap en giet het over de wortels voor een zoete, pittige en frisse toets.
- Kaas: Je kan kaas ook erg goed combineren met deze wortels. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere feta, geitenkaas, blauwe kaas of rasp van parmezaanse kaas. Let dan wel op met de hoeveelheid zout die je toevoegt aangezien kaas van zichzelf ook al zout kan zijn. Kaas zoals feta en geitenkaas kan je ook erg goed combineren met honing.
- Crème of saus: Ook vind ik het erg lekker om geroosterde wortels te serveren op een creme of saus. Dat kan bijvoorbeeld een yoghurtsaus zijn, maar zo heb ik ontzettend genoten van een crème van pijnboompitten en zie je in bovenstaande foto een tahini saus.
Geroosterde wortels zijn een fantastische bijgerecht bij bijna alles: van geroosterde kip tot een hartige linzensalade. Of combineer ze met andere geroosterde groenten zoals pastinaak, spruitjes en bietjes voor een kleurrijke schaal vol smaak. Maar ze kunnen ook een gerecht op zichzelf zijn door de toevoegingen zoals beschreven bij variaties.
Door deze stappen te volgen, tover je simpele wortels om in een gerecht dat de show steelt. Deze tips voor het gebruiken van karamellisatie kan je ook toepassen op allerlei andere wortel en knolgroenten, blijf dan vooral experimenteren!