Aubergine uit oven met yoghurt

Aubergine uit de oven met yoghurt

Dit is een terugkerend recept bij ons in de keuken. Rijk van smaak en fris door de yoghurt. Lekker gecarameliseerd in de oven, pittig door de peper en doordrongen van knoflook. Heerlijk als onderdeel van een maaltijd, of juist de ster van de maaltijd.

Recent heb ik het boek Veg! van Hugh Fearnley-Whittingstall aangeschaft en dit recept is een van mijn favorieten om te maken. Wie Hugh niet kent, hij is bekend geworden met het programma River Cottage, waar hij meer dan 20 jaar geleden als stadse jongen in een huis op het platteland gaat wonen en leeft van de producten die hij zelf produceert.

Sindsdien is hij bekend als beroemde chef-kok, televisiepersoonlijkheid, journalist, schrijver over voedsel en campagnevoerder op het gebied van voedsel en milieukwesties. Zoek hem zeker eens op, op Youtube of op zijn eigen website.

Daarnaast heeft hij een aantal van mijn favoriete kookboeken geschreven. Tegenwoordig met het motto, ‘vegetables first’. Ideaal voor een persoon als ik die verstandigere keuzes wilt maken met zijn eten en daarbij wil leren groenten het belangrijkste onderdeel van een maaltijd te laten zijn.

Het recept heb ik een beetje aangepast naar eigen smaak. Ik houd namelijk van wel iets pittiger.

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • Voor de aubergines
    • 2 Aubergines
    • Goede kwaliteit olijfolie (extra vergine)
    • Een chilipeper (of chilivlokken)
    • Een teen knoflook
    • Pul biber (Turkse chilivlokken)
    • Versgemalen peper
    • Zoutvlokken (bijvoorbeeld Maldon)
  • Voor de yoghurt
    • Jouw favoriete yoghurt
    • Verse munt (anders gedroogd)
    • Knoflookgranulaat of knoflookpoeder
    • Peterselie (vers of gedroogd)
    • Zeezout

Bereiding

Start met het voorbereiden van de olie voor de aubergines. Snijd een rode chilipeper in plakjes, mocht je niet van te pittig houden, haal dan de pitjes eruit. Voeg deze toe aan een bakje met 4 eetlepels van de olijfolie. Rasp de knoflookteen (of gebruik een knoflookpers) en voeg deze toe aan de olie, roer deze door. Laat de smaken even intrekken.

Snijd de aubergines in de lengte doormidden en kerf het vlees kruislings in zodat je blokjes van ongeveer 1,5 cm overhoudt. Snijdt ze diep in maar let op dat je niet door de schil heen snijdt. Smeer de olie over het vruchtvlees en probeer de pepertjes een beetje in de sleufjes te duwen. Maal wat versgemalen peper er overheen en strooi Pul Biber naar smaak over de aubergine. Leg deze met het vruchtvlees naar boven op een bakplaat en bak deze voor 45 minuten op 180 graden Celcius hetelucht (190 graden boven-onder warmte).

Groentes mogen goed gegrild worden. Het donkere van de caramelisatie zorgt voor een hoop smaak. Zorg natuurlijk niet dat het verbrand.

Intussen kan je de yoghurt bereiden. Doe zo’n 6 eetlepels Griekse yoghurt in een bakje. Haal wat verse munt uit de tuin en snijd in reepjes, pak verse peterselie en hak deze fijn. Voeg de knoflook, munt, peterselie en het zeezout toe aan de yoghurt naar smaak. Niet alles tegelijk, je kan altijd nog toevoegen. Laat de smaken lekker in de yoghurt trekken.

Wanneer de aubergines klaar zijn leg ze op een bord, doe er een goede hoeveelheid yoghurt overheen, voeg nog wat olijfolie toe en maak af met nog wat munt. Smakelijk!