Wie gezondere keuzes wil maken met eten gaat er niet onderuit komen om meer met groenten te gaan koken. En bij mij is dat niet anders.
Zoals velen in Nederland ben ik veelal opgegroeid met de Nederlandse drie eenheid. Aardappelen, vlees en groenten. Het is dan een stuk lastiger om over te stappen naar gerechten die volledig uit groenten bestaan, of waar groenten de hoofdrol in spelen.
Ik was dan ook dringend op zoek naar meer inspiratie om groenten een grotere rol in mijn leven te geven. En laat ik nu toevallig bij een vriendin, welke vegetarisch is, dit boek tegenkomen.
De schrijver Hugh Fearnley-Whittingstall is bekend geworden met zijn River Cottage televisieprogramma op het Engelse Channel 4. Als stadse jongen is hij naar het platteland gegaan om te leven van alles wat hij zelf kweekt of houdt, kijk zeker eens enkele programma’s van hem op YouTube.
In de laatste jaren is hij meer verschoven naar de groenten. Willen we duurzaam bezig zijn dan moeten we minder afhankelijk zijn van onze veestapel en meer van groenten. Hij heeft dan ook de nodige vegetarische boeken geschreven de afgelopen jaren. Het leuke is, hij is geen vegetariër, maar vegetables first is wel zijn motto.
Veg!
Veg! is een boek waar enorm veel inspiratie in te vinden is. Van oven-recepten tot rijke soepen, van salades tot bijgerechten tot volledige maaltijden. Voor ieder wat wils. Het heeft mij geholpen een maaltijd te kunnen samenstellen uit enkel groenten, zonder het vlees ook maar enigszins te missen.
Een van mijn favoriete recepten op het moment zijn de Auberginebootjes uit de oven. Een klein beetje aangepast heb ik deze hier op de website gezet. Lees het recept hier.
De ingrediënten zijn alledaags, geen dingen waar je stad en land voor af hoeft te reizen. Nee, gewoon in de supermarkt kan je de ingrediënten vinden. Veel van de recepten hebben een beperkt aantal ingrediënten waardoor je snel een makkelijke maaltijd op tafel kunt zetten. Vol met smaak!
Inspiratie komt vanuit de hele wereld, de gerechten zijn rijk van smaak. Er wordt gebruik gemaakt van van allerlei groenten maar bonen en peulvruchten zijn echt ingrediënten welke ik beter heb leren kennen door dit boek.
Een aantal aanraders in dit boek zijn de Ratatouille, de Shakshuka, de eerder genoemde Auberginebootjes maar kijk ook zeker eens naar de maaltijdsoepen. Wanneer je het boek doorbladert stroomt het water je in de mond.
Dit is een zeer toegankelijk kookboek welke ik echt aan kan raden voor iedereen die meer wil doen met het koken van groenten. Twijfel dus niet en koop het boek gewoon. Bijvoorbeeld bij bol.com of Amazon.