Ik ben gek op kookboeken, tientallen staan er bij mij in de kast. Het is niet zozeer dat ik alle recepten er uit ga koken, maar ik vind het een heerlijke manier om inspiratie op te doen voor mijn volgende kookavonturen. Lekker ’s avonds op de bank, of nu met dit weer lekker buiten op de tuinstoel op zoek naar wat ik weer op de barbecue kan leggen. Op internet is natuurlijk ook voldoende aan inspiratie te vinden, maar een boek bladert toch net wat lekkerder.
Het vinden van mooie barbecue boeken is alleen een uitdaging, zeker als je meer met groenten op de barbecue wilt doen. Menig barbecue boek staat vol met spare ribs, brisket, hele dieren op de barbecue en af en toe een verdwaald stukje vis of groente. En vergis je niet, ik vind dat ook lekker, maar met mate. Ik eet liever een klein stukje kwaliteitsvis of -vlees, aangevuld met heerlijke groentegerechten.
Laatst waren wij voor een feest bij vrienden in Den Haag, hier hadden we nog lekker een dag achteraan geplakt om de stad te verkennen. Een van de dingen die we dan niet kunnen laten is elke boekwinkel binnen te stappen welke we tegen komen, Anne voor de illustratie en fantasy boeken, ik voor de kookboeken. En bij ABC in Den Haag kwam ik dan ook dit mooie boek tegen.
Meteen was ik aangetrokken tot de intens donkere foto’s, de combinatie van grovere en verfijnde gerechten en de mogelijkheden om een volledig plantaardige maaltijd op tafel te zetten. Naast het feit dat er een hoop mooie, enorm aanlokkelijke plantaardige burgers in het boek staan. Deze kon ik niet laten liggen.

Martin Nordin
Ik heb geprobeerd mij een beetje te verdiepen in de schrijver van het boek, Martin Nordin, een grote Scandinavisch kerel welke eerst op de communicatie-afdeling heeft gewerkt van IKEA, daarna heeft hij daar als Creative Food Director gewerkt op de Food afdeling, tot hij op een gegeven moment van een Zweedse uitgever de kans kreeg een kookboek te schrijven. Zo kon hij zijn voorliefde vvoor eten combineren met het creatieve vak.
Hij heeft al verschillende boeken op zijn naam staan en dit is de eerste die ik van hem heb. Hij geeft hierin aan dat doordat zijn vrienden steeds meer vegetarisch zijn gaan eten en dat daardoor de diners welke ze met zijn allen organiseerden steeds meer plantgebaseerd werden. Hierdoor heeft hij geleerd steeds meer uit groenten te kunnen halen en dat wil hij dan ook met ons delen in dit boek.
Het boek
Het boek begint met een introductie van de schrijver, wie hij is en wat hem er toe heeft gebracht een boek te schrijven over het barbecueën van groenten. Daarna krijg je een korte introductie over wat het grillen van groenten inhoudt en waar je op moet letten. Bijvoorbeeld de uitleg over welke brandstoffen je moet gebruiken, de temperaturen welke je moet hanteren en zelfs welke kerntemperaturen je kan hanteren voor de groenten. Ook legt hij uit hoe hij een burger opbouwt en welke gereedschappen hij aanraadt te gebruiken.
Daarna zijn we aanbeland bij de recepten, deze zijn onderverdeeld in verschillende bereidingswijzen. Bijvoorbeeld, ‘direct op de grill’, ‘indirect gebakken’, ‘direct in de kolen’, ‘in een houtoven’ en nog meer. En dit houdt niet op bij het bereiden van eten, maar ook cocktails met gegrilde elementen zijn een onderdeel.

Ik had eerder al vermeld dat er heerlijke burgers in het boek staan. Denk bijvoorbeeld aan burgers op basis van aubergine, maar ook op basis van bonen, quinoa, knolselderij of zelfs avocado. Recepten met gegrilde sla en koolsoorten zijn ook terug te vinden, een van mijn favorieten is de geroosterde rode kool met bruine boter en bearnaisesaus. Leg jouw wortels en aubergines eens direct in het vuur. Het blakeren van de buitenkant geeft een geweldige smaak aan de binnenkant van de groente.
Aan het eind van het boek staat ook nog een stuk over het maken van broodjes, bijgerechten, kruiden, sauzen en salades. Er staat een gefermenteerde gele tomatensaus in, heerlijke cocktails en ik kan blijven doorgaan. Legio lekkere recepten om uit te proberen en je door te laten inspireren.
Leerzaam
Dit is een zeer compleet boek welke jouw barbecue ervaring kan veranderen en het laat zien hoe je een barbecue met groenten verfijnd kan maken door volledige smaakvolle maaltijden op tafel te zetten. Het heeft mij heel wat geleerd over hoe ik van het stigma af kan komen dat een barbecue alleen maar uit vlees hoeft te bestaan en daarbij groenten in de hoofdrol zet.
Dit heeft mij doen beseffen dat ik meer barbecue kookboeken, gebaseerd op groenten wil zoeken en de vegetarische barbecue keuken verder met jullie wil ontdekken op deze website. Hebben jullie nog aanraders, laat het mij dan weten.
Mocht je geïnteresseerd zijn, koop het boek dan bij bol.com