Barbecue vind ik heerlijk, maar dat hoeft bij mij niet alleen om vlees te draaien. Geef mij maar een hoop heerlijke groenten met een stukje goede kwaliteit vlees. Het hoeft van mij geen vleesfestijn te zijn.
Niet alleen groenten maar ook sla op de grill is heerlijk. Een geweldige toevoeging aan jouw barbecue.
Dit recept kwam ik laatst online tegen en heb ik naar eigen smaak aangepast. Deze gegrilde Romaine sla bleek verrukkelijk te zijn, de vuursmaak was er in de korte tijd dat het op de grill lag goed in getrokken en door de citroen is het ook nog eens heerlijk fris. Een aanrader die ik vaker ga maken.
Dit is een simpel en snel recept, de sla ligt nog geen paar minuten op de barbecue en dit is iets wat je in de laatste minuten voor het serveren kan bereiden.
De barbecue moet gedeeltelijk indirect voorbereid worden. Mocht je niet weten hoe, kijk eens op de website van Weber waar het uitgelegd wordt.
Ingrediënten
- Voor de gegrilde sla
- Baby romaine sla. 1 stuk per persoon. Probeer zo compact mogelijke exemplaren te vinden.
- Versgemalen peper
- Zoutvlokken (bijv Maldon)
- Pul biber (in Turkse winkel te vinden)
- Een biologische citroen
- Goede kwaliteit olijfolie
- Voor de entrecôte
- Entrecôte
- Versgemalen peper
- Zout
Bereiding
Omdat de entrecôte na het grillen nog even moet rusten en de Romaine sla maar heel kort hoeft beginnen we met de entrecôte. We gaan grillen en de temperatuur van de barbecue moet dus ook wat hoger zijn. Ik raad aan de barbecue tot zo’n 220 graden Celcius te verwarmen.
Meten is weten. Vooral bij vlees is de juiste temperatuur belangrijk voor een goed resultaat. Investeer dan ook in een goede thermometer.
Laat de entrecôte op kamertemperatuur komen en bestrooi daarna met versgemalen peper en wat zeezout. Zorg dat de grill goed op temperatuur is en grill de entrecôte tot de kerntemperatuur 56 graden celcius is, bij het rusten gaart het nog een klein beetje door namelijk en de gaarheid komt dan tussen medium-rare en medium uit. Nadat de temperauur bereikt is, leg de entrecôte op een snijplank met wat aluminiumfolie er overheen gelegd.
Snijd in de tussentijd de baby Romaine sla in de lengte doormidden. Doe er wat olijfolie overheen, de versgemalen peper, het zout en de pul biber vlokken. Leg deze op de grill met het snijvlak naar beneden. Grill het voor 30-40 seconden zodat er goede grillstrepen ontstaan en draai de sla daarna om. Grill het nog eens even voor 30-40 seconden en leg de sla nog even 1-2 minuten op het indirecte gedeelte met de deksel erop. Leg de gegrilde sla op een bord met het snijvlak naar boven.
Trancheer de entrecôte, dat wil zeggen snij het in plakken tegen de draad in en serveer op de borden. Maak de sla af met wat citroenrasp, citroensap, extra olijfolie en nog wat zoutvlokken naar smaak. Serveer op een mooi bord en tast toe, smakelijk!