Het kweken van eigen verse kruiden is een aanwinst voor jouw keuken, het hoeft totaal niet ingewikkeld te zijn. Wat is er nu lekkerder dan het opdienen van gerechten bereid met verse kruiden uit jouw tuin, en het is fijn om niet elke keer een pakje of een potje in de winkel te hoeven kopen.
Ik zelf kweek mijn kruiden op het moment voornamelijk in potten. Maar er zijn ook kruiden welke het goed doen in de volle grond. In dit artikel neem ik je mee in de verschillende soorten kruiden welke goed in de tuin, of op jouw balkon te kweken zijn en heerlijk smaken in jouw verse gerechten.
Vaste planten
Deze planten doen het goed in de volle grond en zijn over het algemeen winterhard. Momenteel heb ik helaas nog niet de beschikking tot grond om deze planten in te zetten, maar ook in een terracotta pot doen ze het goed. Volgend jaar gaan we de tuin geschikt maken om deze standaard tussen de rest van de planten te zetten.
- Rozemarijn
- Tijm
- Laurier
- Lavendel
- Salie
Lavendel is een beetje een vreemde eend en wordt in Nederland maar weinig gebruikt. In Frankrijk is deze veel meer voorkomend en gebruikt. Velen van ons kunnen de lavendelvelden in Frankrijk wel herinneren als ze op vakantie gaan. De blaadjes van lavendel zijn goed te gebruiken in een salade. De bloemen worden nog wel eens gebruikt in desserts.
Gebruik jouw overschot aan kruiden om een lekkere kruidenboter of kruidenolie te maken
Tijm, rozemarijn en laurier zijn voor mij kruiden welke ontzettend veel gebruikt worden in ovenschotels en stoofschotels. Heerlijk in winterse potten maar lekker zomers genieten van groenten en aardappelen in de zomer met rozemarijn en tijm, daar is ook niets mis mee.
Meerjarige kruiden
Er zijn ook kruiden welke in de winter verwelken maar in het voorjaar weer mooi opkomen. Deze kunnen meerdere jaren blijven staan en kan je elk jaar weer van genieten.
- Munt
- Bieslook
- Citroenmelisse
- Oregano
Bij munt zou ik wel opletten, dit is een plant welke enorm kan gaan woekeren en de andere kruiden uit jouw bak weg kan drukken. Ikzelf zet deze persoonlijk liever in een pot. Munt is uiteraard heerlijk in midden-oosterse gerechten, maar ook het welbekende takje munt in wat kokend water zorgt voor een heerlijke muntthee. Een simpele dipsaus met wat verse yoghurt, knoflook munt en andere kruiden naar smaak is eenvoudig te maken en lekker bij heel veel dingen. Munt is altijd handig om rondom huis te hebben.
Zachte keukenkruiden
Deze kruiden zet ik liever in een zaaibak of in een pot. Denk hierbij aan de volgende kruiden.
- Peterselie
- Koriander
- Basilicum
- Dragon (is gevoelig voor ziektes)
- Snijselderij
- Marjolein
- Kervel
- Bonenkruid
Peterselie, koriander en basilicum heb ik eigenlijk altijd wel staan en zijn gemakkelijk te verwerken in allerlei gerechten. Kervel is erg lekker in een bouillon, dragon is lekker in klassieke sauzen en is goed te combineren met vis. Selderij kan je gebruiken om soepen en sauzen op smaak te brengen.
Gebruik van overschot
Met veel kruidenplanten kan het zijn dat je een overschot aan kruiden hebt. Het is natuurlijk erg zonde om deze weg te gooien. Dat hoeft niet zomaar, je kan ontzettend veel doen om kruiden te gebruiken, maar ook om ze te bewaren.
Goede ideeën om deze te gebruiken zijn onder andere het invriezen van kruiden, het maken van kruidenolie, kruidenzout, kruidenboter (welke je goed in kan vriezen) en bijvoorbeeld een salade van verschillende kruiden.
Wist je dat je pesto niet alleen van basilicum hoeft te maken? Je kan ook andere zacht kruiden gebruiken. Denk bijvoorbeeld eens aan peterselie, munt en koriander. Je kan deze met verschillende noten, olijfolie en kaas combineren en je hebt een heerlijke pesto.
Bij een overschot aan peterselie en munt, denk eens aan taboulé. Dat is een heerlijk frisse Midden-Oosterse salade.
Wat zijn jouw favoriete kruiden en waar gebruik jij deze het liefst in?