Het weer wordt weer mooier, het wordt weer tijd om de barbecue aan te steken. Dit is een gerecht wat iedereen zou moeten kunnen maken op elke barbecue met een deksel. Lekkere grillsmaken, de rooksmaak van ceder en appelhout, heerlijk om op een warme zomeravond van te genieten.
Rookhout zorgt voor een heerlijke smaakervaring, zelfs een klein handje snippers maakt een groot verschil.
Barbecue hoeft niet alleen om vlees te draaien, groenten en vis zijn heerlijk om te grillen en te roken. Dit is dan ook iets wat ik graag doe en elke barbecue die ik organiseer heeft er wel vis en groenten in zitten.
Zorg dat je een barbecue hebt met een warme en een koude (indirecte) zone, niet alles moet namelijk recht boven het vuur liggen om te voorkomen dat het verbrand. Voor uitleg kijk eens op de website van Weber. Ikzelf gebruik een kamado en maak daarbij de helft indirect. Bij een gas barbecue kan je vaak ook een directe en indirecte zone creëren.
Ingrediënten
- Voor de zalm
- 200-250 gram zalm met huid per persoon
- Teriyaki saus (mag gewoon uit een potje)
- Witte en zwarte sesamzaadjes
- Versgemalen zwarte peper
- Cederhouten plank (te koop bij een barbecue speciaalzaak)
- Appelhoutsnippers (te koop bij een barbecue speciaalzaak)
- Kerntemperatuurmeter (bijv. Ikea Fantast)
- Voor de gegrilde groenten
- Bimi
- Prei
- Goede kwaliteit lichte sojasaus (bijv. Tomasu)
- Zoutvlokken (gewoon of rookzout)
Bereiding
Begin eerst met de cederhouten plank in het water te leggen zodat deze straks niet direct verbrandt. Snijdt de zalm in gelijke stukken en leg deze met de huidkant op een bord. Pak een kwast en smeer de zalm in met de teriyaki saus. Laat deze een half uur marineren. Maal er daarna wat versgemalen peper over en strooi de sesamzaadjes er overheen.
Droog de cederhouten plank en leg de zalm erop met de huid naar beneden. Deze is nu klaar om op de barbecue te leggen.
Snijd van de prei het groene gedeelte af, voor de het grillen heb je namelijk alleen het witte gedeelte nodig. Snij deze in porties welke je voor een persoon wil serveren.
Warm de barbecue op tot zo’n 180-200 graden Celsius. Leg eerst de prei boven de kolen of de vlam. Deze moet namelijk helemaal zwart blakeren. Wanneer deze klaar is, haal deze eraf en laat even rusten.
Gooi een handje appel rookhout op de kolen en leg daarna de nog vochtige plank met de zalm erop, op het rooster boven de kolen. Leg de bimi op het indirecte gedeelte om deze alvast te laten garen. Steek de thermometer in de zalm en stel deze in op 50 graden Celcius. Sluit nu de deksel en laat het garen.
Na 10-15 minuten zal de zalm een temperatuur van 50 graden bereiken. Haal dan de plank met de zalm eraf. Pel de verbrande buitenlaag van de prei en gooi weg, en leg de prei nog even op het indirecte gedeelte om weer een beetje door te warmen. Grill nu de bimi nog even 20-30 seconden per kant af en haal alle groenten eraf, leg deze op een bordje. Pak wat van de sojasaus en een kwastje. smeer wat van de sojasaus over de groenten en serveer deze met de zalm. Strooi nog wat zout naar smaak over de groenten. Smakelijk!
