Net als veel anderen ben ik schuldig aan het genieten van een lekkere vette hap. Een van mijn favorieten is het welbekende broodje gevuld met vlees. Gyros, kebab, shoarma, döner. Het gaat er allemaal goed in bij mij. Maar toch is het niet de meest gezonde optie. Daarom ben ik op zoek gegaan naar alternatieven die net zo lekker zijn, maar toch iets gezonder.
Een belangrijk aspect is wel, het moet niet teveel tijd en moeite kosten. Dit zijn vaak maaltijden die je ik wil eten op het moment dat ik niet teveel zin heb om te koken, dat gemak moet ik wel enigszins kunnen houden.
Daarom ben ik gaan kijken naar alternatieven voor kippendij of varkensreepjes. In de vegetarische wereld wordt de paddenstoel vaak gebruikt als vleesvervanger, vooral de oesterzwam. Tegenwoordig zijn oesterzwammen overal gemakkelijk verkrijgbaar, zelfs bij budget supermarkten. Oesterzwammen zijn daarnaast ook nog eens erg prijsbewust.
Ook is het heel gemakkelijk om oesterzwammen zelf te kweken. Online zijn er growing kits beschikbaar waarmee je zelf thuis je eigen oesterzwammen ziet groeien om ze daarna lekker in gerechten te verwerken.
Ik ga hier geen kant en klaar recept neerzetten, want iedereen kan voor zichzelf bepalen wat voor een broodje ze willen en hoe ze die willen beleggen. Maar ik kan wel wat inspiratie geven van wat lekker is.
Bereiding van de oesterzwammen
- Scheur de oesterzwammen in stukken zodat ze lijken op gyrosreepjes.
- Kruid de oesterzwammen met je favoriete kruidenmix en een beetje olie (olijf- of arachideolie).
- Bak de oesterzwammen in de oven op 200 graden hetelucht (220 regulier) voor ongeveer 20 minuten. Hussel ze na 10 minuten even door elkaar.
Ik gebruik mijn favoriete gyroskruiden welke ik bij de Sligro meegenomen heb, deze zijn namelijk goed op smaak en bevatten niet teveel zout in tegenstelling tot veel kruidenmixen. Maar het is ook gemakkelijk om deze zelf te maken. Kijk bijvoorbeeld eens hier of hier.
Let op: Doe de oesterzwammen niet te lang in de oven, elke oven is verschillend en ze verliezen een hoop vocht tijdens het bakken, voor je het weet heb je geen oesterzwammen meer over. Bij mij hadden ze 20 minuten nodig, in jouw oven kan het minder zijn.
Laat je inspireren voor een heerlijk broodje
Ik heb zelf mijn oesterzwammen op een kant en klare flatbread gedaan die ik besmeerd heb met een lekkere hummus die ik nog had liggen. In de toekomst zal ik een recept plaatsen van mijn favoriete hummus. Van Michael Solomonov uit het boek Zahav. Daarop heb ik de oesterzwammen gedaan. In de oven had ik ook nog puntpaprika in stukken mee gegrild welke ik ook door de oesterzwammen gemengd heb.
Daar overheen heb ik een paar lekkere sauzen gedaan. In mijn geval een sesam mayonaise en een sambalsaus. Ook ben ik gek op feta en deze heb ik er dan ook overheen verkruimeld. Ik heb het nog mooi afgemaakt met wat sesamzaadjes. Een heerlijke maaltijd waarbij de oven het meeste werk heeft gedaan voor mij. Wat is nog meer lekker om bij jouw gyros te doen?
Andere suggesties
- Turks brood, pita of naan
- Ui (zelf ingelegd of in dunne ringen)
- Komkommer
- Knoflooksaus (Griekse yoghurt, water, geraspte knoflook)
- Tzatziki
- Sriracha saus
- Sla
- Dun gesneden rode kool, deze kan je ook inleggen
- Tomaat in blokjes
- Pul Biber en Isot Biber kruiden
Geïnspireerd?
Ben je geïnspireerd geraakt, of zou jij het zelf anders doen? Laat het mij dan vooral weten. Of heb je misschien een andere lekkere snack die je gezonder hebt gemaakt? Ik hoor het graag, laat een reactie achter.